Børsteløs motor guide – Vælg den rigtige til din drone

Hvad er en børsteløs motor?

Motorerne i din drone er hvad dine propeller sidder fast til som får dem til at dreje rundt og generere fremdrift for at få din drone til at flyve.

Uden at gå i alt for mange tekniske detaljer denne guide vil dække det mest basale, hvad du behøver at vide for at kende alle de ting du skal at vide, når du bruger børsteløse motorer.

Kort sagt, en børsteløs motor indeholder en masse af elektromagneter (spoler), der er forbundet sammen i specifikke par. Motorstyringen (almindeligvis kendt som den elektroniske hastighedsregulator eller ESC) er den enhed, der styrer motoren ved at aktivere og deaktivere særlige sektioner af elektromagneter i motoren til meget bestemte tidspunkter for at forårsage rotoren af motoren til at dreje på grund af den magnetiske kraft. Disse elektromagneter er forbundet i tre hovedafsnit, som er grunden til alle børsteløse motorer har 3 ledninger, der kommer ud af dem.

3 tre ledninger repræsenterer de 3 poler. Hvis din motor drejer den forkerte vej, så skal man bare bytte om på to vilkårlige ledninger, så vil motoren dreje den anden vej.

Størrelser

Børsteløse motorer kommer i forskellige størrelser. Størrelserne er repræsenteret af 4 tal. Alle motorer kommer derfor i dette format: xxyy. De to først tal betyder diameteren af motoren og de sidste 2 tal fortæller højden af motoren.

De kunne komme i disse størrelser:

  • 1104 – Den mindste motor
  • 1306 – Lidt større
  • 1806 – Stor
  • 2206 – Størst

Disse størrelser er meget normale at bruge til fpv racing. Hvis de bliver større end det, så bruges de generelt til at bygge en drone der er lavet til at filme eller lign.

Kv tallet

Kv betyder Kilo volt. Altså hvor mange omdrejninger en motor laver i minuttet per volt der kommer ind i motoren.

En motor med 4000Kv vil derfor lave 50400 omdrejninger i minuttet på et 3 celle batteri (12,6 volt). Samme motor vil lave 67200 omdrejninger i minuttet på et 4 celle batteri.

Jo mindre motorene er, jo højere Kv har de generelt.

Motorer i størrelsen 11xx-13xx ligger normalt mellem 3100 og 4000kv, mens 18xx-22xx normalt ligger mellem 2300-2700kv.

Ampere

Hvor mange ampere kan min motor trække? Det er meget op til producenten, men her er reglen generelt, at jo lavere Kv, jo flere ampere kan motoren trække. Man skal dog huske, at ampere ikke er lig med fremdrift. Bare fordi, at ens motor trækker mange ampere, så er det ikke ensbetydende med, at den skubber meget luft. Hvis motoren er af dårlig kvalitet, så gør flere af disse ampere til at udvikle varme i stedet for at dreje motoren.

Thrust

Thrust eller fremdrift er det motorerne skal producere. Igen er reglen, at jo mindre motor jo mindre fremdrift kan den skabe.

Fremdriften afhænger også meget af hvilken type speedcontroller (læs alt om speedcontrollere her) man bruger, og hvilken type propel man bruger. Hvis man er nybegynder, så er det anbefalet, at man bruger en 2 blads propel, mens hvis man er mere øvet, så skal man overveje en 3-blads propel.

Fremdriften er også afhængig af hvilken hældning propellen har. De fleste propeller har en 30 eller 40 graders hældning, men man kan også finde nogen der har 20 og 45 grader. Jo højere hældning, jo mere fremdrift skaber den, dog på bekostning af at den også brugere flere ampere.

Fremdrift:vægt ratio

Når man ser på hvor agil en drone er, så ser man ofte på fremdrift:vægt ratioen (thrust:weight ratio).

zmr150 quad
Pluto 150

Først og fremmest, så skal man se hvor mange gram fremdrift hver motor kan producere. Lad os tage min lille Pluto 150 som eksempel. Her producerer den ca. 300 gram fremdrift per motor og den vejer ca. 250 gram med batteri. Der er 4 motorer, så i alt har vi 1200 grams fremdrift. Så er min fremdrift:vægt ratio: 1200/250, eller bedre sagt 4,8:1.

Dvs, at min drone kan løfte sin egen vægt 4,8 gange.

Mange nye motorer kan nå op på ca. 1300 gram per motor, altså 5200 gram i alt. Disse droner vejer normalt omkring 450 gram med batteri, hvilket er en ratio på 11,5:1. Så man må sige, at disse er langt hurtigere end min lille hyggeflyver.

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *